Survivalrun?

Survivalrun.  Wat is het?

Een survivalrun is een hardloopwedstrijd met natuurlijk en niet-natuurlijke hindernissen.  In de natuur is een parcours uitgezet met hindernissen. Iedere deelnemer start met een polsbandje en moet proberen zo snel mogelijk aan de finish te komen. Mét het polsbandje.

 • Afstanden
  De afstanden zijn niet te vergelijken met de afstanden van een hardloopevenement. Door de hindernissen is het veel zwaarder. Overschat je niet.Recreatieve deelnemers kunnen meedoen aan survivalruns van 5 tot 7 km (soms langer). Wedstrijden voor jeugddeelnemers variëren van 5 tot 7 km. Wedstrijden voor senioren zijn er van 7 tot 18 km.
 • Kleding
  Stevige sportschoenen zijn belangrijk. Een hardloopbroek of tight is aan te bevelen. Er is een stand van AllSur5 aanwezig op het start-/finishterrein. Een shirt met startnummer wordt door de organisatie verstrekt en is verplicht. Advies: draag geen korte broek (i.v.m. stekels), joggingbroek of spijkerbroek en controleer na afloop op teken.
 • Voeding
  De organisatie zorgt voor drinkposten met sportdrank en water. Vaak wordt onderweg ook banaan of sinaasappel aangeboden. Eventueel kan een mueslireep of iets dergelijks je net dat beetje energie méér geven.
 • Hindernissen
  Er zijn diverse soorten hindernissen (foto’s: Survivalbond Nederland). Voor video’s verwijzen we graag naar Youtube. Zie de link rechts op de pagina.

Apehang
Een horizontaal touw dat onderlangs, oftewel hangend aan het touw, overbrugd moet worden.

Catcrawl
Een horizontaal touw dat bovenlangs, oftewel liggend op het touw, overbrugd moet worden. Veelal wordt deze houding gebruikt om uit te rusten tijdens een apehang en kost in verhouding met de apehang meer kracht en tijd.

Bandenswing
Overbrugging via banden die aan dunne verticale touwen hangen zonder de grond aan te raken.

Swingover (touw)
Een verticaal touw aan een horizontaal touw, waar overheen geklommen moet worden.

Swingover (balk)
Idem als swingover touw alleen nu over een boomstam of balk.

Swingover (uit het water)
Idem als swingover touw alleen nu vanuit het water.

Indianenbrug
Bij de indianenbrug zijn er twee touwen boven elkaar horizontaal gespannen. Het onderste touw is de loopbrug voor de voeten, terwijl het bovenste touw als leuning voor de handen dient. De hindernis wordt zo zijwaarts overbrugd.

Komeinibrug
Idem als indianenbrug alleen nu hangen korte touwtjes aan het bovenste touw. Het bovenste touw mag niet aangeraakt woren.

Net (verticaal)
Verticaal gespannen net waar overheen moet worden geklommen.

Net (verticaal uit water)
Idem als verticaal net alleen nu vanuit het water.

Diagonaal net
Diagonaal net waar (meestal) onderlangs moet worden geklommen. Dit is de zwaarste variant op de nethindernissen.

Balkenklim
Horizontaal onder elkaar hangende balken aan dunne touwen waar overheen geklommen moet worden.

Boogschieten
Boogschieten met 1, 2 of drie pijlen (er zijn meestal links- en rechthandige bogen beschikbaar). Bij een misser volgt (meestal) een strafronde of andere extra opdracht.

Buksschieten
Buksschieten met een luchtdrukwapen. Kleine doelen die geraakt moeten worden. Bij een misser volgt meestal een strafronde of andere opdracht/hindernis.

Brugklim
Klim tegen een brug op omhoog via een net of touw vanuit het water.

Slootloop
Doorwading door een sloot waarbij je binnen de linten moet blijven. Lopen langs de kant kan leiden tot diskwalificatie.

Boomstamloop
Na het kiezen van een boomstam uit de stapel beschikbare boomstammen dient er met de boomstam een bepaalde afstand te woren overbrugd. Veelal wordt er per klassement (heren-dames) onderscheid gemaakt in het gewicht.

Houthakken
Een boomstam variërend in dikte en zwaarte (afhankelijk van het niveau) doormidden of in meerde stukken hakken. Veelal dienen de stukken over een bepaalde afstand tot aan of na het hakken worden meegedragen.

Zagen
Een boomstam variërend in dikte en zwaarte (afhankelijk van het niveau) doormidden of in meerde stukken zagen. Het komt voor dat het hout klaar ligt en dat er enkel een plakje hout afgezaagd hoeft te worden.

Horizondaal net
Net horizontaal gespannen boven de grond. kan onderdoor of overheen genomen worden. Soms hangt er boven een net nog een swin-over welke ook genomen dient te worden.

Daknet
Een horizontaal gespannen net in de vorm van een dak. Vaak onder “de nok” beginnen en dan om de dakrand heenklimmen, vervolgens eroverheen en via de tweede dakrand weer naar de nok.

Stokjes
Verticale korte stokjes opgehangen aan touwtjes of vast aan een horizontaal touw of balk.

Triangels
Meestal van ijzer. Opgehangen aan touwtjes of vast aan een horizontaal touw of balk.

Ringen
Van hout of ijzer. Opgehangen aan touwtjes of vast aan een horizontaal touw of balk.

Postman-walk
Een oversteek waarbij het ondertouw redelijk strak gespannen kan zijn, maar waarvan het boventouw “te lang” is. Men zal de “lustechniek” moeten toepassen om het boventouw strak te houden. Er zijn ook variaties in het boventouw te verzinnen.

Enteren
Enkel aan de armen een oversteek maken via een horizontaal gespannen touw of paal.

Kajakken, kanoën of canadees
Afstand afleggen per kayak (per persoon), kano of canadees (koppels/groepen). Zwemvest verplicht.

Alle hindernissen kunnen ook in combinatie met elkaar voorkomen.